Herken jij vragen als:
De samenwerking lijkt niet echt goed te lopen.
Er is veel onuitgesproken gedoe in het team, hoe krijgen we dat boven tafel?
Een paar informele leiders hebben het voor het zeggen, hoe doen we het meer samen?
Hoe nemen we besluiten, waar iedereen zich dan ook echt aan houdt?
De conflictfase in teams
Samen optrekken om resultaten te bereiken, is niet altijd even gemakkelijk. Tegengestelde belangen, verschillende opvattingen en werkwijzen leveren soms gedoe op. Eigenlijk is dat goed nieuws: het team is aan het ontwikkelen. Maar deze conflictfase in teamontwikkeling is wel een lastige fase, zowel voor het team als voor de leidinggevende. Bovendien lijden de resultaten vaak onder het gedoe.
Teamcoaching in deze fase is gericht op het omgaan met onderlinge tegenstellingen. Het team leert in deze fase om het met elkaar aan te gaan, constructieve gesprekken te voeren en conflicten te hanteren. Oog houden voor de teamresultaten én voor de onderlinge relaties, ook als de druk op het team toeneemt. Zo gaat het team de onderlinge verschillen juist benutten, neemt het werkplezier toe en raken teamleden meer betrokken bij de teamresultaten.
Meer lezen of hulp?
Je vindt hier een beschrijving van de teamontwikkelingsfasen. En lees meer in onderstaande blogs of neem contact met me op als je wellicht ondersteuning wilt. Ik spreek je graag over de mogelijkheden.
Wat klanten zeggen
Clustermanager (zorg), tijdens teamtraject met zijn MT
“Een mooie dag, het bracht het team ook weer tot een soort van stilstand. Gaaf hoe jij dat doet, die rust brengen. Maar ook niet verlegen om reflecties te delen en spiegel voor te houden. Mooie patronen bloot gelegd en super was het vandaag, ze hebben allemaal alle afspraken meteen uitgevoerd.”
Product Manager (IT) na een teamtraject
“We hebben onze eigen teamcoachsessie gedaan! Een sluimerend conflict kwam op tafel en als team hebben we dit besproken en daarmee opgelost.”