Heb je ooit het gevoel dat je steeds weer hetzelfde gesprek voert? Je lost iets op, maar een soortgelijk probleem blijft maar terugkomen. Het kan maar zo zijn dat je dan met een patroon te maken hebt. Dat vraagt meer dan een quick fix.
Ons brein richt zich vaak op incidenten en heeft de neiging om te focussen op snel oplossen: de ‘quick fix’. Maar als er sprake is van een patroon, zijn snelle oplossingen niet voldoende.
- Een eenmalige gebeurtenis is gewoon een incident.
- Als iets twee keer voorkomt, dan kan je spreken van toeval.
- Kmt iets drie keer voor, dan is er sprake van een patroon.
Het is dan belangrijk om dieper te graven en te onderzoeken wat ten grondslag ligt aan het probleem. Dit vraagt om stil te staan bij wat er onder water speelt: in de situatie, bij jezelf, bij de ander. Welke onderliggende emoties, aannames, overtuigingen en belangen zijn van invloed? Verdiepende vragen geven inzicht in wat echt belangrijk is voor alle spelers. Dit leidt tot nieuwe invalshoeken en creatievere oplossingen.
In deze 3-minuten-video licht hoogleraar Brené Brown dit toe via een herkenbaar voorbeeld. Ze laat zien hoe je kunt ingaan op onderliggende emoties, in plaats van proberen om alleen aan de oppervlakte gedrag bij te sturen.
Door aandacht te besteden aan wat er onder water speelt, voorkom je dat je steeds opnieuw hetzelfde gesprek voert. Je vraagt door en krijgt meer zicht op hoe een situatie in stand wordt gehouden. Vanuit dit inzicht wordt vaak vanzelf duidelijk hoe het tij gekeerd kan worden. En zoals je vast uit de video opmaakt, het gesprek gaat over emoties, maar is alles behalve vaag. Wel vraagt het proces een beetje vertraging: je moet zelf de tijd nemen om op te merken dat iets niet lekker voelt én de ander moet even tijd hebben om te achterhalen wat hem/haar dwars zit.
Iets trager dus dan een quick fix, maar daarvan blijkt vaak dat die tijdelijk is. Door even de diepte in te gaan, zult niet drie keer hetzelfde gesprek voeren.
Patronen herkennen?
Lees meer in de blog Circulaire patronen in teams. Of overweeg eens om het systeemspel te spelen. Dit is een effectieve en leuke manier om een aantal belangrijke principes van het systeemdenken onder de knie te krijgen.
Uiteraard kan je contact opnemen als je meer wilt weten. Ik spreek je graag.