Systeemdenken in spelvorm
Het systeemdenken biedt een andere manier van kijken naar samenwerkingsvragen. De grondhouding en benadering vanuit het systeemdenken creëren openingen en mogelijkheden daar waar samenwerken complex is of vast lijkt te zitten. Het is een waardevolle invalshoek voor iedereen die regelmatig te maken heeft met groepen en teams, bijvoorbeeld leidinggevenden en HR professionals.
“Wat een toffe manier om systeemdenken in de vingers te krijgen! Spelenderwijs de blik op interactiepatronen scherp krijgen en elkaar als team inspireren. Heel fijn.”
Het systeemspel is een inspirerende en actieve werkvorm om theorie, praktijk en de grondhouding van het systeemdenken in de vingers te krijgen. Via een praktijkcasus, in de vorm van een film, zetten deelnemers de systeembril op om een samenwerkingsvraagstuk te onderzoeken. Vier belangrijke aspecten van het systeemdenken komen gedurende de dag aan de orde en worden toepgepast:
- De driekhoek in samenwerkingsvraagstukken (belangen, spelregels, relatienetwerk);
- Circulaire patronen in gedrag;
- Het relatienetwerk in kaart brengen en de voorspellende waarde van triades;
- Kijken naar bedoeling – gedrag – effect.
Over het systeemspel
Via de casus in de film gaan deelnemers in kleine groepjes aan de slag. Het spel bestaat uit verschillende rondes met telkens een andere opdracht. Daarbij werken deelnemers zowel individueel als samen bij het toepassen van de systeembril. Per ronde verdienen de subgroepen punten en de groep met de meeste punten is uiteindelijk de winnaar.
Ik ben licentiehouder van dit spel, dat is ontwikkeld door Dr. Marijke Spanjersberg en Peter Berkhout. Zie voor meer informatie www.systeemspel.nl.
Het spel spelen?
Heb je belangstelling om dit spel te spelen? Bijvoorbeeld met een groep leidinggevenden om op die manier een gezamenlijke bril op te kunnen zetten bij het kijken naar jullie teams? Of als deskundigheidsbevordering voor jullie HR professionals? Neem contact met me op. Ik spreek je er graag over. Dit systeemspel kan ook onderdeel zijn van een leiderschapsprogramma.
Wat deelnemers zeggen
“Het spel vond ik door haar speelse vorm heel verfrissend, energiek en leerzaam. Het maakt samenwerking en relaties op een heel objectieve manier inzichtelijk, waardoor het op een meer technische, onafhankelijke en duurzame manier wordt besproken. Daarnaast vond ik het prettig dat de video’s in kleine groepjes uitgewerkt werden en dat er een spelelement in zit. Dat maakte het extra leuk.”
“Het spel heeft me op een meer objectieve manier naar de relatie tussen mensen leren kijken. Niet: wat speelt er bij jou of bij mij, maar juist: wat gebeurt er tussen ons? Die vond ik heel leerzaam en nuttig. Ook vanwege het circulaire denken.. hoe meer jij X doet, hoe meer ik Y doe (i.p.v. ‘jij doet altijd X’). Ook het voorspellende karakter was een mooi inzicht.”
“Ik ben dol op spelen en spelletjes en werd er ook wel beetje fanatiek van. Het was leuk en leerzaam om te doen en het spel was heel toegankelijk.
Ik kijk terug op een mooie dag waarop jullie verschillende aspecten van het systeemdenken op een praktische manier heel inzichtelijk hebben gemaakt. Alsof we bij iedere ronde een nieuwe bril kregen en weer een ander element van systeemdenken konden bekijken.
“De tijd vloog voorbij. Deze werkvorm waarbij video, kaarten, uitwisseling met anderen en een competitie-element werden samengebracht, zorgde voor een hoop bewustzijn en kennis over het thema en energie.
Ik ben met een hoop nieuwe kennis naar huis gegaan en ik doorzie nu beter wat voor effect gedrag kan hebben op een ander en waardoor je in een patroon terecht kunt komen. Ook krijg ik met het maken van een relatieschema een beter beeld van het functioneren van een team.”
“Ik vond het spel leuk om te doen, het prikkelde mijn denken over systeemdenken. Het enige onderdeel wat ik wat minder vond was het deel waar je op de kaarten iets moest schrijven.
De dag heeft me vooral opgeleverd: Ik heb weer nieuwe ideeën gekregen over hoe ik dat wat tussen mensen gebeurt inzichtelijk kan maken. Ik merk dat het voor mensen soms heel lastig voor te stellen is dat er van alles tussen mensen gebeurt. Dat je dat op een kaartje kunt schrijven en tussen mensen kunt leggen om het daarmee visueel te maken prikkelde mijn denken.”